Man trenger ikke krysse Grønland for å dra på ekspedisjon, eller gå Norge på langs for å få en flott tur. Ikke trenger man klær i "flere-tusen-kroners-klassen" heller... Kommer man over dørstokken er mye gjort.

Ikke langt unna ligger skogene. Bli med ut.
Mikroeventyrene venter :)


For å gjøre det lettere å følge turene jeg går, så er hver tur logget med gps, og sporloggen er satt inn i slutten av hvert innlegg. Etterhvert som nye stier blir tråkket opp, så havner de her.

God tur!

Rundtur i Jotunheimen - del 6

Memurubu - Gjendesheim over Besseggen
14,7 km, 4,5 timer


Memurubu-navnet betyr noe sånt som "bua ved elva som graver midt på", og det er en ganske presis beskrivelse av Memurubu midt på Gjende. Alle som kommer over fjellet ned mot hytta, ser hvor mye sand og grus elva frakter med seg ut i Gjende. Får den fortsette sitt arbeid noen årtusener til, vil den sannsynligvis dele Gjende i to.  

Den første steinbua her ble reist på 1700-tallet og overtatt av DNT i 1872. Den vesle steinbua med ett rom og to enkle senger ble raskt for liten, og mange pustet nok lette ut da Ole Sveine fra Lom i 1884 påtok seg oppgaven ved å bygge og drive turisthytte her. 

Den private turisthytta ble innviet i 1893, og er påbygget og utvidet flere ganger siden det. Senest i 2003, da ble det bygget en helt ny og moderne hytte Selv om hytta har forandret seg gjennom tidene er det imidlertid den samme familien som har drevet her siden 1870.
Turen over Besseggen mellom Memurubu Turisthytte og Gjendesheim er en av Norges mest populære fjellturer. Ca 40 000 personer går denne turen hvert år. Det store antallet turgåere har ført til stor slitasje på stiene opp til Besseggen både fra Gjendesheim og Memurubu. Statens naturoppsyn (SNO) bevilget 1 175 000 kroner til restaurering av stiene i 2005. Prosjektet legger ned steinplater på stien for å begrense ytterligere skade og forebygge videre erosjon. Steinplatene ble faktisk fløyet inn med helikopter fra Vågå, siden det er ulovlig med masseuttak av stein fra Jotunheimen nasjonalpark. Ikke rart det er mye stein i Jotunheimen, når de til og med flyr inn mer stein fra Vågå...


Memurutunga


Fra Besseggen er det en fantastisk utsikt over det grønnfargede Gjende og det blåfargede Bessvatnet. Den spektakulære grønnfargen er et resultat av brevann fra isbreene i området. Bessvatnet er faktisk kåret til Norges reneste innsjø. Du kan se bunnen på over 30 m. Innsjøen er 7 km lang, og 120 m dyp.

Jeg har gått over Besseggen flere ganger før, blant annet med Norsk Trekkhund Ambulanse på kløvtur. Da var vi 16 førere og 26 hunder! Det var riktignok nesten 20 år siden, og for meg ser det ut som om Besseggen har blitt langt brattere siden den gang! Men turen mellom Memurubu og Gjendesheim er jo mer enn bare Besseggen. Selve Besseggen er jo bare 3-400m lang, allikevel er det eggen folk flest forbinder med denne turen.


Fra Bandet


Turen er satt til å ta 7 timer, men det er nok de færreste som bruker det. Stigningen opp fra Memurubu er lang, og preget av litt køfølelse da det var mange som skulle gå denne turen i dag. Etterhvert flater terrenget seg ut og du får en roligere stigning fremtil Bandet (1604 moh). Bandet er det flate partiet rett før Besseggen. Jeg er, som mange sikkert har fått med seg, ikke spesielt glad i høyder. En kjøkkenstol er normalt høy nok. Jeg må innrømme at da jeg klorte meg fast halvveis oppi fjellveggen, og gløttet ned på Gjendebåten som krysset vannet 600 meter under meg, da lurte jeg på hvilken idiotisk del av folkesjela som sa at dette er fantastisk - når jeg heller kunne putret behagelig over Gjende i båt...

Men så er det ofte slik at når du endelig når toppen - da er all traume glemt og du kjenner en herlig følelse av frihet (blandet med lettelse, hehe).

Stien fortsetter oppover etter at eggen er forsert. Toppen av Veslfjellet ligger på 1743 moh, og der finner du også Norges største varde. Om det er i høyde eller omkrets vites ikke, men skiltet på toppen indikerer Norges rekord :)


Norges største varde!


Stien videre er veldig tydelig i terrenget, og vitner om at den er godt brukt. Terrenget er steinete. Etterhvert begynner det å gå bratt nedover mot Gjendesheim. Den siste kilometeren eller noe sånn, er det lagt steintrapper gjennom terrenget, nesten hele veien ned. Om det var disse trappene som gjorde utslaget vites ikke, men 200m fra Gjendesheim, der sviktet det ene kneet. Da hadde det fått nok. Så sånn sett var det bra at turen vår i Jotunheimen var over for denne gang, men det kommer flere turer, helt sikkert!

Anbefales!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du gått turen?
Fortell meg om det :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...