Spiterstulen - Leirvassbu
15,8 km, 4,5 timerEn hytte beliggende mellom Galdhøpiggen og Glittertinden er nødt til å bli preget av omgivelsene. Spiterstulen har tatt i mot turister siden 1830-tallet. Det som en gang var en enkel liten seter, har i dag vokst til Jotunheimens største og mest populære turisthytte. I løpet av ett år har Spiterstulen ca 25 000 gjester. Hytta er privateiet, men gir DNT rabatt til medlemmer.
Jeg trodde ærlig talt ikke at jeg skulle være mobil i det hele tatt etter gårsdagens strabaser i steinrøysa, men utrolig nok går det bra med knærne. Jeg kjenner det godt når jeg skal reise meg fra sittende stilling, men i dag er det lårmusklene som protesterer høyest. Hehe, man skal jo ha noen vondter, og så lenge det er musklene som skriker, får de bare skrike. Gårsdagen var jo som en real treningsøkt å regne, så det er jo ikke rart at man blir støl. Litt ubehagelig å tenke på at det sikkert blir værre i morgen.... moahaha....
Turen i dag inn til Leirvassbu er for hvileetappe å regne. Flatt gjennom frodige Visdalen, opp Grønnbakken til Kyrkjetjønnet ved foten av Kyrkja. Derfra er det flatmark fram til Leirvassbu. I teorien.
Jeg hadde egentlig planlagt at vi kunne sove litt lengre i dag, og starte noe senere, men det er ikke alltid like lett å få sove når du ligger på ett nytt sted hver dag. Både Kevin og jeg var tidlig oppe, så selv om vi hadde planlagt en senere sorti i dag, sto vi klare med sekken på kl 9. Det var jo ingen grunn til å utsette det, så vi la ivei.
Terrenget er flatt, grønt, frodig og lettgått. Vi holdt god fart, selv om vi tok det med ro. I løpet av den første mila var den største utfordringen å forsere de utallige sideelvene som sluttet seg til elven Visa som bukter seg gjennom dalen. Sideelvene var ofte brede, med mye vannføring, men hadde også en god del store tråkkestein. Utfordringen var å finne den riktige ruta over.
I enden av Visdalen stiger terrenget, og frodigheten erstattes av stein, mørk mose og lav, typisk permafrost vegetasjon. I offisielle turbeskrivelser fra DNT står det at dette passet ofte er dekket av bre-is, denne sommeren var det fullstendig snøfritt og mosen fikk litt solvarme for en gangs skyld.
På toppen av passet åpnet terrenget seg opp, Kyrkja raget majestetisk over Kyrkjetjønnet, og med sine 2032 moh er den en del av Jotunheimens 2000 m topper. Kyrkja har hatt en magisk tiltrekning på folk, siden tidlige tider.
«... Så tilgjengelig den er for synet,
så aristokratisk og utilgjengelig er den for nærmere omgang.
Over Kirkens urer og glatte vegge har ingen dristet sig til at klyve op,
ingen menneskelig fot har stået på Kirkens top,
og det vil vel heller ingen komme å stå der ...»
så aristokratisk og utilgjengelig er den for nærmere omgang.
Over Kirkens urer og glatte vegge har ingen dristet sig til at klyve op,
ingen menneskelig fot har stået på Kirkens top,
og det vil vel heller ingen komme å stå der ...»
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Har du gått turen?
Fortell meg om det :)