fredag 24. januar 2020

Tårnet på Hornkjølen

Hornkjølberget

1,9 km


Hornkjølberget er ett høydedrag i Eidskog kommune, og med sine 434 moh er det Eidskogs høyeste topp. Det ligger nord i kommunen, omtrent halvveis mellom Skotterud og Kongsvinger, og rett sør for kommunegrensa til Kongsvinger, sydvest for Sigernessjøen.  Ikke akkurat en topptur av de mest ekstreme, men ganske så bratt. Og selvsagt, ingen topptur uten utsikt, og til informasjon - det er flott utsikt fra toppen. Turen inngår også i DNT Finnskogens kjentmannsposter.





Da forsikringsselskapet Skogbrand i 1922 forsøkte å lage en oversikt over norske brannvakttårn fikk de følgende svar fra Stang-familiens skogbestyrer, Alfred Wolden:

«Hornkjølberget skogbrandvagtstation.

Stationen blev bygget aar 1911 av firma Mads W. Stang og er beliggende paa Hornkjølberget i Eidskogen (435 m.o.h.). Stationen behersker store skogareal fra Hof i Solør i nord, Svenskegrænsen i syd, Østmarken i øst og til Nes og Sør-Odal i vest. Stationens driftsutgifter dækkes av skibsreder I. B. Stang. Telefon til bestyreren paa Nordfjeld, hvorfra telef. til Skotterud. Adkomst 8 km. delvis skogsvei fra Matrand st. Vagthuset er af laftet tømmer. Udsigtsplatform er lagt over dette. I en høide av ca. 5 m. over marken. Huset har vinduer til 4 sider. Fotografi haves ikke.» 



Historien til det nåværende Hornkjøl-tårnet starter 9.juni 1941, etter at ingeniør Martin Skaare Botner fra Brandval har konferert med ordfører Selmer Alm i Eidskog om et brannvakttårn i kommunen.

Den 16.juni får ordføreren svar fra direktøren i Skogforsikringsselskapet om at de vil i ”fornøden utstrekning” bidra til å bekoste oppførselen. Men forsikringsselskapet får avslag fra forsyningsdepartementet om materialer til å bygge tårnet i jern. Derfor ble det reist et tretårn.




Etter at avtalen med kommunen var på plass, ble oppgaven med å bygge tårnet overdratt til herredsskogs-mester Ivar Hellsaa. Det ble mye rot og et økonomisk etterspill, men tårnet ble reist som det skulle i løpet av krigsåret 1942. Prislappen ble på 2 1000 kroner, dyrest av alle de vakttårnene som til da hadde blitt oppført.

På slutten av 2.verdenskrig ble Hornkjølberget av tyskerne ansett for å være viktig i tilfelle invasjon fra øst. Av den grunn ble det innlagt telefon i tårnet. Brannvakta på Hornkjølen ble opprettholdt fram til 1972. Da overtok flyovervåking.



For å ta turen, kommer du lettest frem ved å kjøre inn fra gamle rv 2 like sørøst for Sjøenden Camping i enden av Sigernessjøen. Ta av fra riksveien, mot Buholtet/Mila gartneri. Kjør ca 600m forbi Mila hvor det er en liten parkeringsplass ved veien og skilting opp mot Hornkjølberget. Fra parkeringsplassen ved Mila følger du skilting opp mot Hornkjølberget.



Turen opp til toppen er en drøy kilometer lang, og går på tydelig sti, som er delvis merket med skilt.





Kilder:



Legger ut turloggen for den som er interessert:




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du gått turen?
Fortell meg om det :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...